Leaserijder aan het woord

 

Jaap is 51 jaar, is getrouwd, heeft 2 dochters en woont in Nieuwerkerk aan de IJssel. Als Business Intelligence Consultant is hij dol op data. Heel gek is het dus niet dat hij in zijn vrije tijd dataonderzoek doet naar luchtkwaliteit voor de gemeente Zuidplas. Wij spreken met hem, als LeasePlan Energy klant van het eerste uur, over duurzaamheid, groene energie en slim laden.

 

Laten we je nog wat beter leren kennen Jaap. Hoe ziet een typische doordeweekse dag er voor jou uit?

 

Ik sta om zes uur op en zit om half zeven al in de auto. Mijn werk is in Almere, daar kom ik rond half acht aan. Auto aan de lader en dan anderhalf uur werken in absolute rust. Meestal ga ik rond vier uur voor de file uit naar huis. Eenmaal thuisgekomen gaat de auto weer aan de lader, uiteraard via jullie slim laden app. Dan zie ik later dat hij om vier uur ’s nachts is begonnen met laden, prachtig vind ik dat!

 

 

Wanneer ben je bewust met duurzaamheid aan de slag gegaan? En wat heeft dat veroorzaakt?

 

Zo’n zes jaar geleden kwam het besef dat het verbranden van fossiele brandstoffen een doodlopende weg is. Ik wilde mijn geld niet langer in het fossiele systeem stoppen en ging kijken wat ik zelf anders kon doen. Ik heb nu een jaar of vijf zonnepanelen op mijn dak en rijd sinds vorig jaar elektrisch. Het leven is sindsdien eigenlijk alleen maar leuker geworden. Ik kom in aanraking met nieuwe technieken, pioniers op het gebied van duurzaamheid en kom op nieuwe plekken. Laatst maakte ik op weg naar Berlijn een (noodzakelijke) tussenstop in Wolfsburg, dat was eigenlijk hartstikke leuk.

 

Waarom doe je mee aan slim laden via LeasePlan Energy?

 

Sinds juni 2019 rijd ik in een Tesla model 3, de beste auto die er op dit moment is. Als je kiest voor elektrisch rijden moet je ook kijken waar je energie vandaan komt, anders stop je nog steeds euro’s in de fossiele industrie. Ik heb een groen energiecontract, maar ik weet ook dat ik uit dezelfde vijver energie geleverd krijg als mijn grijze buurman. Slim laden zorgt ervoor dat mijn batterij precies laadt op de momenten dat de meeste groene energie beschikbaar is. Zo draag ik bij aan het versnellen van de energietransitie.

 

Hoe zie je de toekomst?

 

We moeten accepteren dat verduurzamen tijd kost. De bewustwording gaat steeds sneller maar systemen hebben economische belangen en daar druist duurzaamheid vaak tegen in. Grote automerken hebben het lang weten vol te houden met sjoemeldiesels, maar ook die zijn nu echt bezig met elektrisch rijden. Als ze bij Volkswagen in Wolfsburg zelf elektrisch gaan rijden dan zijn we echt op de goede weg. Ik wil mijn bijdrage in ieder geval leveren, zodat de komende generaties het hopelijk niet veel slechter krijgen dan wij.